2020 yılında dünya genelinde ürütilen 52 milyar maskenin 1,5 milyarının ekosisteme zarar veren atık olarak okyanuslarda bulunduğu belirtildi. Konuyla ilgili olarak yayınlanan raporda okyanuslara atık olarak dönen maskelerin 4.680 ila 6.680 tonluk suyu kirlettiği ifade edildi.
İnsan sağlığından ekonomik sisteme kadar hayatın tüm alanlarını etkileyen yeni tip koronavirüs pandemisi ekosistem üzerinde de olumsuz etkileri oldu. Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşu OceansAsia tarafından yayınlanan bir rapora göre, 2020 yılında dünya genelinde üretilen 52 milyar maskeden 1,5 milyarının okyanuslara karıştığı belirtildi.
Raporla ilgili konuşan OceansAsia araştırma direktörü Dr. Teale Phelps Bondaroff, « Deniz ortamına giren plastik ürünlerini çıkarmak çok zor » dedi. « Pandeminin Hong KOng’Da başlamasından yaklaşık altı hafta sonra, Şubat ayının sonlarına doğru okyanus sularında çok sayıda maske görmeye başladık » şeklinde konuşan Bandroff, « Dikkat çekici olan şey, bu salgından önce gözlem altına aldığımız bölgede hiçbir atık bulmamış olmamızdır » ifadelerini kullandı.

Salgının başlangıcından beri Hong Kong’un güneyindeki ücra bir adada bulunan cerrahi maskelerin sayısısı takip eden OceansAsia çalışanları dünyada maske kullanımının artmasıyla okyanusta tespit edilen atık maske sayılarında da artış yaşandığını rapora not düştü.

Plastik ürünlerinin çözülerek yok olmaları için yaklaşık 450 yıl gerektiği belirtilen raporda kullanılan micro plastik yüzünden cerrahi maskelerin sularda daha fazla kalma ihtimali bulunduğu ifade edildi.
OceansAsia kurumunun raporu için buraya tıklayın!
Bizi Sosyal Medya üzerinde takip edebilirsiniz