AB Covid-19 kısıtlamalarının devam etmesini istedi. Video konferans aracılığıyla gerçekleşen Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde yeni varyantlarla birlikte salgının yeniden yayılmasını önüne geçmek amacıyla uygulanan kısıtlamalara devam edilmesi kararlaştırıldı. AB’nin 27 üye ülkesi « aşı pasaportu » konusunda ise görüş ayrılıkları bildirdi.
Yeni tip koronavirüsün İngiltere’de ortaya çıkan varyantı dün başlayan Avrupa Birliği Ülkeleri Liderler Zirvesi’nin ana konusunu teşkil etti. İkinci önemli konu ise « aşı pasaportu » üzerinde ortaya çıkan görüş ayrılıkları oldu.
Gün boyu devam eden tartışmaların ardında alınan bir karar ile Covid-19 salgınını dizginlemek amacıyla Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde uygulanan kısıtlamaların daha sert bir şekilde devam edilmesine karar verildi.

Toplantı sonrasında çıkan en önemli kararlardan biri AB sınırları içinde zaruri olmayan seyahatlere kısıtlama getirilmesi oldu. Kimi ülke ayrımcılığa sebebiyet vermemek için sınırların kapatılmasına karşı çıkarken, bazı ülkelerde yeni varyantların yayılmasıyla birlikte sınırlarda uygulanan kısıtlamalar sertleştirerek, sınırlarını geçici olarak kapatacakları ifade edildi.
Sınırlar konusunda AB ülkelerinin ortak paydada bir araya gelmesinin önemine dikkat çeken AB Konseyi Başkanı Charles Michel, zaruri olmayan seyahatlerle ilgili kısıtlamaların olduğu gibi devam etmesini istedi. Michel tüm ülkelerin aynı yönde karar alması gerektiğini vurguladı.
Aşılama kampanyalarının aşı üretimindeki gecikmeye bağlı olarak yavaş gelişmesine tepki gösteren AB ülke liderleri, aşı üretici firmalarından bir an önce gerekli dozda üretimin yapılmasını istedi.
Aşı pasaportu konusunda görüş ayrılıkları devam etti
Seyahat serbestliği sağlamak için önerilen aşı sertifikası konusunda ortak bir görüş belirtilmedi. Tüm ülkeler görüşmelerin devam etmesini istedi.
« Aşının virüsün yayılmasını tamamen engellediği » yönde bilimsel bir görüşün olmadığına dikkat çeken AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu konunun bir an önce açıklığa kavuşturulması gerektiğini ifade etti.
« Aşı pasaportu » konusunda çekincelerini ifade eden ülkeler, AB vatandaşlarının « aşı olanlar » ile « aşı olmayanlar » şeklinde ayrımcılığa sebebiyet verecek sınıflandırılmasının tehlikeli olduğunun altını çizdi.
Paris ve Berlin’in « Aşı pasaportu » konusunda bir karar alınması için henüz çok erken olduğu yönündeki görüşlerine Yunanistan başta olmak üzere turizm sektörüne bağlı ekonomileri olan ülkeler karşı görüş bildirdi.
Aşı sertifikası veya aşı pasaportunun hazırlanması, ülkelerin sağlık sistemlerine geçirilmesi, gümrüklerde kaydedilmesinin zaman alacağını belirten Ursula von der Leyen, yaz aylarına sertifikayı yetiştirmek için çalışmalara hızlı bir şekilde başlanılması gerektiğini vurguladı.
Basın mensupların konuşan Almanya Şansölyesi Angela Merkel ise AB’nin aşı sertifikasını hazırlaması için en az 3 ay süreye ihtiyacı olduğunu söyledi. Merkel böyle bir sertifikanın oluşturulmasının « sadece aşı pasaportu sahiplerinin yolculuk yapabileceği » anlamına gelmeyeceğini kaydetti.
Öte yandan kimi Türk basın yayın organlarında yer alan « Türkiye’de Çin aşısı yaptıranlar AB ülkelerinde seyahat edemeyecek » şeklindeki iddiaların ise asılsız olduğu kaydedildi. « Aşı pasaportu » konusunda henüz bir karar alınmadığı için böyle bir iddianın doğru olması konusunda bir gerçeklik payı olmadığı ifade edildi.
Avrupa’da « aşı pasaportu » konusunda hangi ülke ne düşünüyor?
Sitemizin anasayfası için burayı tıklayın!