Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenliler ile ilgili yapılan kamuoyu araştırmasına katılanların yüzde 71,8’i yaşadıkları ülkede kalmak istedikleri yönde fikir beyan etti. Araştırmada her 5 kişiden birinin geri dönmek istediği kaydedildi.
Amerikan İlerleme Merkezi, Avrupa İlerici Çalışmalar Vakfı, Max van der Stoel Vakfı ile Jean-Jaures Vakfi tarafından ortaklaşa yapılan ve « Avrupa’da Türk Diyasporası » başlığıyla hazırlanan kamuoyu araştırmasının sonuçları açıklandı. 19 çizelgeden oluşan farklı konuların işlendiği geniş çaplı araştırma, Avrupa’da yaşayan Türk diasporası ile ilgili önemli bilgiler veriyor.
Americanprogress sitesinde Max Hoffman, Alan Makovsky ve Michael Werz imzasıyla yayınlanan araştırma raporunda, anket çalışmalarının Kasım 2019 ile Ocak 2020 tarihleri arasında gerçekleştirildiği belirtildi. Telefon yoluyla yapılan anket çalışmasında Almanya’dan 1064, Avusturya’dan 416, Fransa’dan 452 ve son olarak Hollanda’Dan 425 Türkiye kökenlinin fikir beyan ettiği belirtildi. Avrupa genelinde 5 milyondan fazla Türkiye kökenlinin yaşadığı belirtilen araştırma raporunda, bunların en az 4 milyonunun 18 yaş üstü olduğu kaydedildi.

« Türkiye’ye geri dönmeyi düşünüyor musunuz? » şeklindeki soruya yüzde 71,8’inin hayır cevabı verdiği belirtildi. Yüzde 20,6’sının Türkiye’ye geri dönmek istediği yönde fikir beyan ettiği ankete katılanların yüzde 1,8’i de iki ülkede yaşamak istediğini belirtti. Başka ülkeye göç etmek isteyenlerin yüzde 2,5 olduğu kaydedilirken, yüzde 3,3’lük bir bölüm fikir beyan etmedi.
Almanya’dan katılanların yüzde 68’nin Türkiye’ye geri dönmek istemediğini ifade ettiği belirtilirken, yüzde 24’nün kesin dönüş yapacağı yönde fikir beyan ettiği kaydedildi. Yine Almanya’da katılanların yüzde 1,9’sinin başka bir ülkede yaşamak istediğini belirtirken, yüzde iki ülkede yaşamayı istediği, yüzde 4’nünde fikir beyan etmediği kaydedildi.
Fransa’dan katılanların yüzde 73,9’u Türkiye’ye geri dönmeyi düşünmediğini belirtti.
Fransa’da katılanların yüzde 73,9’nun Türkiye’ye geri dönmeyi düşünmediğini ifade ederken, yüzde 15,4’sinin geri döneceğini belirttiği kaydedildi. Başka bir ülkeye göç etmeyi arzulayanların yüzde 4 olduğu not edilirken, iki ülkede yaşamayı tercih edenlerin yüzde 4, fikir beyan etmeyenlerin de yüzde 1,5 olduğu kaydedildi.
Yine aynı ankete katılanların yüzde 72,1’i kendilerini Türk olarak tanımlarken, yüzde 7,3’si kendilerini Avrupalı olarak hissettiklerini beyan etti. Karışık kimlikli olduklarını ifade edenlerin oranı yüzde 6,4 olarak kaydedilirken, yüzde 5,6 oranındaki katılımcı ise kendilerin Kürt olarak ifade etti. Araştırmada fikir beyan edilenlerin sadece yüzde 3,1’lik bölümü kendilerini yaşadıkları ülkeye ait hissettiklerini bildirdi.
Çalışma hayatında yaşadıkları ülkenin dilini ağırlıklı olarak kullandıklarını ifade eden katılımcılar, özel yaşamlarında genellikle Türkçe’nin ağırlıklı olarak kullandığını kaydetti.
Haber kaynağı açısında yaşanılan ülke ile Türkiye medyasının takip edildiği yönünde fikir beyan eden katılımcılar eğlence ve magazin programlarında ağırlıklı olarak Türk medyasını tercih ettiklerini bildirdi.
Futbol konusunda tercih Türkiye
Futbol konusunda sorulan sorularda ise tartışmasız olarak Türkiye cevabı çıktı. Yaşanılan ülkenin milli takımı ile Türkiye’nin karşılaşması durumunda katılımcıların yüzde 76’sı Türkiye’yi tutacağını beyan etti. Sadece yüzde 5’i yaşadığı ülkenin takımını tutacağını ifade ederken, yüzde 11’i her iki takımıda tutacağını söyledi. Katılımcılan yüzde 8’i fikir beyan etmedi.
ARAŞTIRMA RAPORUNUN TAMAMINA ERİŞMEK İÇİN BURAYI TIKLAYIN! (İNGİLİZCE)
Bizi Sosyal Medya üzerinde takip edebilirsiniz