Tartışmalı « Ayrılıkçılıkla » mücadele yasa tasarısı kabul edildi. Fransa Ulusal Meclisi, « Cumhuriyet değerlerini korumak » amacıyla hazırlanan « Ayrılıkçılıkla » mücadele yasa tasarısını kabul etti. 347 milletvekilinin « evet » oyu kullandığı oylamada, 151 milletvekili « hayır » oyu kullandı. 65 milletvekili ise çekimser kaldı. Yasa tasarısı 30 Mart 2021 tarihinden itibaren Senato’da görüşülecek.
Emmanuel Macron’un Cumhurbaşkanlığı döneminin en tartışmalı yasa tasarısı Fransa Ulusal Meclisi’nde yapılan bir oylama ile kabul edildi.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un isteği üzerine hazırlanan ve 9 Aralık 2020 tarihinde Bakanlar Kurulu’nun ‘olurunu » alan yasa tasarısı 2 hafta süren tartışmalardan sonra bugün meclis oylamasına sunuldu. « Cumhuriyet değerleri ile laikliği güçlendirmek » amacıyla hazırlanan « Ayrılıkçılıkla » mücadeleyi öngören yasa tasarısı muhalefet partili milletvekillerinin tepkisini çekti.
İki haftadan beri devam eden tartışmalar sırasında sol muhalif partililer yasa tasarısı metninde « kişi hak ve özgürlükleri » konusunda endişelerini dile getirirken, merkez sağ ve aşırı sağ partililer de hazırlanan metni yetersiz bulduğu yönünde görüş belirtti. Sosyalist partili milletvekilleri önerdikleri maddelerin yasa tasarısı metninde yer almadığını ifade etti. Sosyalist partililer çekimser oy kullanma yönünde görüş bildirdi. Cumhuriyetçiler partisi milletvekilleri ise yasa tasarısı metninin tüm inançları hedef aldığı halbuki asıl hedefin « Radikal ve Siyasal İslamcıların » olması gerektiğini savundu. Merkez sağ partili milletvekilleri, Sosyalist Partili milletvekilleri gibi partileri tarafından yapılan bir çok önerinin yasa tasarısı metninde yer almadığını belirtti.
70 kanun maddesinde oluşan yasa tasarısı için sunulan 2 650 öneriden sadece 144’ü kabul gördü. Meclis’te görüşmeler tamamlandıktan sonra bugün oylamaya geçildi. 563 milletvekilinin hazır bulunduğu oylamadan 347 « evet » oyu çıktı. 151 vekilin « hayır » oyu kullandığı oylamada 65 milletvekili çekimser kaldı.
Fransa parlamentosunun alt kanadı olan Ulusal Meclis’te kabul edilen yasa tasarısı 30 Mart 2021 tarihinden itibaren parlamentonun üst kanadı Senato’da görüşülecek. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un döneminde en çok tartışmaya neden olan yasa tasarısı Senato’da kabul gördüğü taktirde, Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacak.
Sitemizin anasayfası için burayı tıklayın!
Yasa tasarısı ile ilgili yaptığımız haber için burayı tıklayın!
Bizi Sosyal Medya üzerinde takip edebilirsiniz