Gökbilimcileri’nin deyimiyle bu gece uzayda « büyük buluşma» gerçekleşecek. 1623 yılından bu yana ilk kez gerçekleşecek olan olayda Jüpiter ve Satürn gezegenleri tek bir yıldız gibi gökyüzünde parlayacak. İki gezegenin yakınlaşmasıyla yaşanacak ender olay Kuzey Yarım Kürede en son yaklaşık 800 yıl önce 1226 yılında çıplak gözle görülmüştü.
Amerika Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından yapılan açıklamada, dünyamızın Kuzey Yarım Küresinde çıplak gözle görülebilecek ender bir olay bu gece yaşanacak. Astronomi uzmanlarının « büyük buluşma » olarak adlandırdıkları olayda Jüpiter ile Satürn gezegenleri gökyüzünde tek bir yıldızmış gibi görünecek.
En son 1226 yılında çıplak gözle görülmüştü
Güneş’in çevresindeki turunu 12 yılda tamamlayan Jüpiter ile aynı turu 30 yılda tamamlayan Satürn gezegenleri her 20 yılda bir yakınlaşır. Ancak dünyadan bakıldığında tek bir yıldızmış gibi görünmeleri çok ender rastlanan bir olay. Gökbilimcilerin yaptığı açıklamaya göre bu hizalanma sırasında iki gezegen birbirlerinden yüz milyonlarca kilometre uzakta olmaya devam edecek ama tek bir ışık kaynağı olarak görülecek.En son 16 Temmuz 1623 yılında meydana gelen bu ender olay, dünyanın güneşe çok yakın olmasından dolayı dünyada görülmesi mümkün olmamıştı. İki gezegenin bir araya geldiği « büyük birleşme » en son 1226 yılında Kuzey Yarım Kürede çıplak gözle izlenmişti.
Güneş sisteminin en büyük iki gezegeni Jüpiter ile Satürn’ün kavuşmaları astronomi meraklıları arasında « büyük öpüşme » olarak da adlandırılıyor.
NASA yetkilileri tarafından yapılan açıklamada Kuzey Yarım Kürede çıplak gözle izlenebilecek olan olayın 23 Aralık tarihine kadar devam edeceği kaydedildi.
NASA, bu akşam yaşanacak « Büyük Jüpiter-Satürn buluşmasının gün batımından yaklaşık bir saat sonra gökyüzünde güneybatı yönünde izlenebileceğini vurguladı.
(Fotoğraf : NASA arşivi)
Bizi Sosyal Medya üzerinde takip edebilirsiniz