Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Perseverance isimli robotu bu akşam Fransa saatiyle saat 21:55’te Mars gezegenine iniş yapacak. NASA iniş için en ufak bir hatanın bile olmaması gerektiğini duyurdu. Kızıl Gezegen’e inmeyi başardığı taktirde Perseverance « Mars’ta yaşam var mı? » sorusuna cevap verebilecek.
Tüm dünyanın merakla beklediği Perceverance isimli robotun Mars gezegenine inişi bu akşam saat 21:55’te gerçekleşecek. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin geliştirdiği robot Kızıl Gezegen’de yaşamın izlerini araştıracak.
Robotun inişini canlı yayında izlemek için Cite des Sciences Youtube sayfası
NASA tarafından gönderilen Perseverance 7 ay boyunca 480 milyon km yolculuğu katettikten sonra Mars’ın yörüngesine girdi. NASA yetkililerince yapılan açıklamada robotun bu akşam Fransa saatiyle, saat 21:55’te gezegenin yüzeyine iniş yapacağını duyurdu. İnişte « sıfır hata » şartının altını çizen NASA yetkilileri, en ufak bir hatada robotun inmeden imha olabileceğine dikkat çekti.
Saatte 21 bin kilometre hızla kızıl gezegene yaklaşan araç, dev bir paraşüt sayesinde yavaşlatılacak ve gezegenin Jezero kraterine iniş yapacak. 45 kilometre çapındaki kratere başarılı bir iniş durumunda bu bölgede 3,5 milyar yıl önce var olduğu sanılan suyun izini bulmak için çalışmalarına başlayacak.
« Mars’ta yaşam var mı? » sorusu cevabını bulacak

Perceverance isimli robot herhangi bir hata olmadan iniş yapmayı başarırsa Mars’ta yaşam olup olmadığı yönünde en çok sorulan sorulardan biri cevabını bulacak. Gezegenin atmosferi, yüzeyi ve barındırdığı elementleri araştıracak olan Perseverance, elde ettiği tüm bilgileri NASA ile paylaşacak. Gezegenin yüzeyindeki elementlerin ne tür atomlardan oluştuğunu lazer sayesinde çözebilecek olan robot, mikrofon sayesinde gezegendeki sesleri de kaydedecek.
Perseverance ayrıca şu ana kadar Mars yüzeyine inen araçların içinde hareket kabiliyeti olan tek araç olma özelliğine de sahip.
Sitemizin anasayfası için burayı tıklayın!
Facebook sayfamızı beğenin!
Bizi Sosyal Medya üzerinde takip edebilirsiniz