Covid-19 hastalığına sebep olan SARS CoV2 virüsünün kaynağını araştırmak için Çin’de incelemelerde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) heyeti, Pekin hükümetinin salgının ilk vakalarına ait ham bilgileri vermediğini açıkladı.
Çin’in Wuhan dahil bazı bölgelerinde koronavirüsün kaynağını araştırmak için bir dizi incelemelerde bulunan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) heyetinde yer alan üyeleri Dominic Dwyer ile Thea Fisher araştırmalarıyla ilgili açıklama yaptı. Dünya Sağlık Örgütü : Çin Covid-19’un ilk vakalarına ait ham bilgileri vermedi şeklindeki ifadeyi kullandı.
Koranavirüsün ilk vakalarıyla ilgili ham bilgilerin kendilerine verilmediğini ifade eden DSÖ heyeti üyeleri, tüm ısrarlarına rağmen istenilen verilere ulaşamadıklarını kaydetti. Aralık 2019’da tespit edilen 174 Covid-19 hastası ile ilgili ilk verilerin istendiği Çinli meslektaşlarıyla sert tartışmaların yaşandığını kaydeden DSÖ heyeti, bu verilerin salgının nasıl ve ne zaman yayılmaya başladığı konusunda kendilerine ipucu verebileceğini umduklarını ifade etti.
Heyete yer alan Avusturalyalı mikrobiyoloji uzmanı Dominic Dwyer, « Bize birkaç örnek gösterdiler ancak bu hepsini yapmakla aynı şey değil. Sınırlı örneklerle bu verilerin yorumlanması bizin bakış açımıza göre daha sınırlı hale geliyor » ifadelerini kullandı. Dominic Dwyer veri talepleri konusundaki ısrarlarının Çinli meslektaşlarıyla sert tartışmalara sebep olduğunu belirtti.

Heyetin bir diğer üyesi Danimarkalı salgın uzmanı Thea Fisher Wuhan’Da kendilerine sunulan verilerde tutarsızlık tespit etmediklerini ancak ham verileri görmeden derin bir analiz yapamayacaklarını söyledi. Fisher, « Ben bir bilim adamıyım ve verilere güveniyorum. Verilere dayalı belgelenmiş kanıtlara güveniyorum. Sadece birilerinin söylemlerine güvenmiyorum » dedi.
DSÖ heyeti ile Çinli yetkililer arasındaki veri sorununu değerlendiren çok sayıda ülke ve bilim insanı ise, Çin’in salgının kökenini araştırmaya yönelik yaklaşımında şeffaflık eksikliği yorumunu yaptı.
Beyaz Saray Pekin’den ham verileri paylaşmasını istedi.
Dünya Sağlık Örgütü heyeti üyelerinin açıklamalarından sonra Amerika Birleşik Devletleri’nden de bir açıklama geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Çin’in DSÖ heyeti üyelerine veri verme şekli konusunda derin endişelerini dile getirdi. Sullivan, Çin hükümetinden koronavirüsün ilk verilerinin analize açık ve kullanılabilir bir halde paylaşmasını istedi.
« Covid-19 araştırmasının ilk bulgularının iletilme şekli ve onlara ulaşmak için kullanılan süreçle ilgili derin endişelerimiz var » ifadelerini kullanan Jake Sullivan, istenilen raporun bağımsız ve Çin hükümeti tarafından değiştirilmemiş olması gerektiğinin altını çizdi.
ABD’den gelen çağrıya Çin’in vereceği cevap merakla bekleniyor. Ancak Çin daha önce de ABD tarafından virüsün kökenine ilişkin yapılan araştırma çağrısına olumsuz yanıt vermişti.
9 Şubat 2021 tarihinde bir açıklama yapan DSÖ heyeti, yapılan araştırma neticesinde virüsün tam olarak ne zaman ortaya çıktığı, hangi hayvan aracılığıyla insana geçtiği yönündeki sorulara bir cevap bulamadığını duyurmuştu.
Çin’e giden DSÖ heyeti ülkede toplam 4 hafta kalmış bunun 2 haftasını bir otelde karantinada geçirmişti.
DSÖ’nün 9 Şubat 2021 tarihinde yaptığı açıklama ile ilgili haberimiz için burayı tıklayın!
Bizi Sosyal Medya üzerinde takip edebilirsiniz