« Cumhuriyet Değerlerini Güçlendiren Prensipler » başlığıyla hazırlanan « Ayrılıkçı Radikal ve Siyasal İslamcılık » ile mücadeleyi öngören yasa tasarısı Fransa Ulusal Meclisi’nin gündemine geldi. Dün ele alınan yasa tasarısı görüşmeleri iki hafta sürecek.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un isteğiyle hazırlanan, 9 Aralık 2020 tarihinde Bakanlar Kurulu’nda görüşüldükten sonra Ulusal Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülen yeni yasa tasarısın yasallaşması için düğmeye basıldı. Adalet Komisyonu’nda tüm önerge ve kanun maddeleri görüşüldükten sonra oluşturulan taslak dün Ulusal Meclisi’nin gündemine alındı.
« Cumhuriyet değerlerini korumak » amacıyla hazırlanan, « Ayrılıkçı Radikal ve Siyasal İslam » ile mücadeleyi öngören ve « Cumhuriyet Değerlerini Güçlendiren Prensipler » adı verilen yasa tasarısı 70 kanun maddesini içerirken, yasanın hazırlanması için iktidar partisi ve muhalefet tarafından toplam 2 650 önergenin sunulduğu öğrenildi.
İçişleri Bakanı Gerald Darmanin meclis önünde yasa tasarısın savundu

Adalet Komisyonu’ndan geçtikten sonra meclise gelen yasa tasarısının savunması için konuşan İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, «İslamcıların ülkeyi ele geçirmesine karşı koymak zorundayız » ifadelerini kullandı.
Radikal ve siyasal İslam’a karşı müdaheleyi öngören yasa tasarısını savunan Darmanin, « Ayrılıkçılık ve özellikle milli birliğe zarar veren İslamcılığın ülkeyi hasta ettiğini » ifade etti. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin yasa tasarısının « Dinlere veya herhangi bir dine karşı değil, İslamcıların ülkeyi el geçirme çabasına karşı mücadeleyi hedeflediğini » vurguladı.
Sol parti lideri Jean-Luc Melanchon hükümeti Müslümanları damgalamakla suçladı

Yasa tasarısına karşı başından beri muhalif olan Boyun Eğmeyenler Hareketi lideri Jean-Luc Melanchon ise hükümeti « ülkede yaşayan yaklaşık 5 milyon Müslümanı damgalamakla » suçladı. Melanchon, « Bu hiçbir faydası olmayan bir yasa. Özgürlükleri tehdit etmesi nedeniyle de ayrıca tehlikeli » ifadelerini kullandı.
Marine Le Pen kamusal alanda başörtüsünün tamamen yasaklanmasını istedi

Fransa aşırı sağ siyasetinin önemli isimleri ise tasarıyı yeterli bulmadı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’ un 2022’deki en büyük rakibi Ulusal Birlik Partisi lideri Marine Le Pen yasa tasarısına daha sert maddelerin ilave edilmesini istedi. Le Pen tüm kamusal alanda başörtüsünün yasaklanmasını istedi.
Merkez sağ partilerinden Cumhuriyetçiler’in meclis grup başkanı Damian Abad ise yasa tasarısında cezaevlerindeki radikalleşmeye karşı herhangi bir maddenin bulunmadığından yakındı.
Türkiye dahil hiçbir yabancı ülkeden imam gelmeyecek
Yasa tasarısının en çok tartışılın maddelerinde biri olan « Fransa İmamlar Konseyi » projesi kapsamında Fransa’daki Camiilerde görev yapacak imamların yurt dışında gelmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Tasarı kabul edilip yasallaşması durumunda Türkiye, Fas ve Cezayir’den gelen 300’den fazla imamın geri gönderilmesi sağlanacak. Yabancı ülkelerin Fransa’daki camiiler üzerindeki etkilerinin ortadan kaldırılmasını hedefleyen yeni yasa tasarısı imamlar ile ilgili düzenlemeler de içeriyor. Fransa’da üniversitelerde oluşturulacak olan fakültelerde « Fransız İmamların » yetiştirilmesi hedefleniyor.
Camiler üzerinde kontrolün arttırılması, bölücü ve terör faaliyetlerinde bulunan yabancıların sınır dışı edilmesi, internet üzerinde yapılan şiddet içerikli nefret söylemlerinin cezalandırılması yasa tasarısını oluşturan hedefler arasında yer aldı.
Hazırlanan yasa tasarısı metninde kız çocuklarının okula gitmesini ya da spor derslerine katılmasını engelleyen aileler ile İslamcı grupların üzerine sert bir şekilde gidilmesini öngörüyor.
3 yaşından itibaren okulun mecburi kılındığı yeni yasa tasarısında, istisnai durumlar dışında okul yerine evde eğitim uygulaması yasaklanacak.
Çokeşli kişilerin oturma ve çalışma izinleri iptal edilecek
Fransa’ya yeni gelen ve çokeşli evlilikler yaptıkları belirlenen belirlenen kişilere oturma ve çalışma izni verilmeyeceği yasa tasarısında açıkla belirtildi. Daha önce Fransa’da yaşayıp çokeşli oldukları tespit edilenlerin ise tüm hakları iptal edildikten sonra sınır dışı edilecekler.
Kamu işletmelerinde çalışan memurlar ile işçilerin herhangi bir dini sembolü taşımalarına izin verilmeyecek.
« Bekaret testi » yapanlar ve yapılmasına aracılık edenler cezalandırılacak
Yasa tasarısı paketinde yer alan önemli maddelerden biri de « bekaret testi » artık Fransa’da tamamen yasaklanıyor. Yasaklara rağmen bekaret testi yapan ile yapılmasına aracılık edenlere ceza verilecek. Kız çocuklarına miras vermek istemeyen ebeveynler cezalandırılacak.
İki hafta süreyle görüşülecek olan yasa tasarısı üzerindeki tartışmalar bittikten sonra oylamaya sunulacak. Ulusal Meclis’inin kabul oyunu alması durumunda tasarı bu kez Senato’da gündeme alınacak.
Bizi Sosyal Medya üzerinde takip edebilirsiniz