Yıllardır uygulanan ve insan haklarını savunan kurumlarca sürekli gündeme getirilen « zihinsel engelli » insanların zorla kısırlaştırlaması İspanyol hükümeti tarafından yasaklandı. Son 10 yılda binden fazla insanın kısırlaştırıldığı ülkede alınan karar sivil toplum kurumları nezdinde memnuniyetle karşılandı. Öte yanda parlamento ötanazi uygulamasına serbestlik getiren yasayı kabul etti.
İspanya Engelli Bireyler Temsilcileri Komitesi tarafından, İspanya yasaları uyarınca izin verilen en hasar verci insan hakları ihlallerinden biri olarak nitelen, « zihinsel engelli » insanların kısırlaştırılmasına son verildi.
Önceki gün hükümet tarafından yayınlanan bir kararname ile uygulamaya son verildiği duyuruldu. « İnsan hakları açısında ciddi bir sorun teşkil ettiği » belirtilen gerekçeyle yayınlanan kararnamede Son 10 yılda İspanya’Da binden fazla insanın zorla kısırlaştırıldığı ve çoğunluğunun kadın olduğu kaydedildi.
Geçtiğimiz yüzyılın başında bilim dünyasında da birçok destekçi bulan « sağlıksız bireylerin üremesinin engellenmesi » uygulaması kapsamında İspanya’da yürürlükte olan ve insan hakları savunucuları tarafından « utanç » olarak nitelenen uygulama bundan böyle yasaklandı.
Zihinsel engellilerin kısırlaştırılması uygulaması hala Amerika Birleşik Devletleri’nin birçok eyaletinde yasal olarak tatbik ediliyor. Ülkede 1970 yılından bu yana 60 binden fazla insan bu uygulama kapsamında zorla kısırlaştırıldı.
Ötanazi’ye yol açıldı
Koalisyon hükümetinin sol partililerin girişimiyle meclise getirilen ve ötanaziye serbestlik tanınmasını ön gören yasa tasarısı kabul edildi. Uzun yıllardır tartışılan ve özellikle muhafazakar katolik çevrelerin sert tepkilerine neden olan ötanazi serbestliği yasa tasarısı 138 red oyuna karşılık 198 kabul oyu ile meclis tarafından kabul edildi. Önümüzdeki günlerde Senato’da görüşülecek olan yasa tasarısı kabul edildiği taktirde meclis tarafından yeniden görüşüldükten sonra yürürlüğe girecek.
Kabul edilmesi durumunda İspanya, ötanazi uygulayan Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Kanada ve Avusturalya’dan sonra 6. ülke olacak.
Bizi Sosyal Medya üzerinde takip edebilirsiniz