İlaç sanayisi alanında dünya devi olan Fransız menşeili Sanofi grubu, covid-19’a karşı aşı bulduğu taktirde dağıtım önceliğinin Amerika Birleşik Devletlerine verileceğini açıklarken, hükümetten sert tepkiler geldi. Tepkilerden sonra Sanofi firması yaptığı açıklamada, bulunacak aşının öncelikli olarak ABD’ye verilmemesi için Avrupa Birliğinin mali risklere ortak olması gerektiği belirtildi.
Yeni tip koronavirüs salgınına karşı dünyada aşı bulma yarışı gittikçe kızışmaya başladı. İlaç sanayisine sahip tüm ülkelerin girdiği sıkı yarışta kazanacak olan ülke dört gözle bekleniyor.Salgının ilk gününden bu yana tüm imkanlarını seferber eden sağlık sektörünün devlerinden Fransız Sanofi şirketinin CEO’su Paul Hudson, Bloomberg Ajansına verdiği demeç ile gündeme oturdu. Aşı bulmak için yapılan harcamalardaki riskin büyük bölümünü paylaşan ABD’nin öncelikli olduğunu ifade eden Hudson, laboratuvarları bünyesinde bir aşı geliştirdikleri taktirde ilk önce Amerika Birleşik Devletlerinde dağıtılacağını söyledi. Virüslere karşı geliştirilen aşıları bulan şirketlerin başında gelen Sanofi’nin Şubat ayında Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığı bünyesindeki BARDA kurumu ile işbirliği anlaşması imzaladığı ortaya çıktı. DNA kombinezon yöntemiyle aşı geliştirmeye çalışan Sanofi’nin bu anlaşma çerçevesinde mali risklere ortak olan ABD’ye öncelik verdiği belirtildi. Sanofi firmasının şu ana kadar aşı geliştirmek için ABD’den 27,6 milyon avro aldığı yapılan açıklamalar arasında.
Fransız ilaç devi Sanofi’nin CEO’sunun açıklaması hükümet nezdinde sert tepkilere neden oldu. Maliye ve Ekonomi Bakanlığı Sekreteri Agnes Pannier-Runacher yaptığı açıklamada Paul Hudson’nun açıklamalarına sert tepki gösterdi. Dünyayı kasıp kavuran bir salgına karşı geliştirilecek olan aşının hangi ülkede önce dağıtılacağı yönündeki açıklamaları skandal olarak kabul ettiklerini belirten Agnes Pannier-Runacher, Sanofi firmasını Paul Hudson nezdinde sert bir dille eleştirdi.
Hükümet ve kamuoyunda gelen tepkiler karşısında bir açıklama gereği duyan Sanofi France bürosu başkanı Olvier Bogillot, Avrupa Birliğininin aşı geliştirmek için yapılan harcamalardan oluşan riske ortak olması durumunda önceliğin ABD’ye verilmeyeceğini açıkladı. ABD’nin halkını salgından korumak için büyük riskli yatırımlara girdiğini ifade eden Olivier Bogillot, Avrupa Birliği’nin de aynı riskleri alması gerektiğini söyledi.
Bizi Sosyal Medya üzerinde takip edebilirsiniz