Fransa’da taklit ürünlerin tekstil ve kozmetik sektörleri başta olmak üzere bir çok alanda hır yıl katlanarak arttığı belirtildi. Paralel üretim sektörü tarafından piyasaya sunulan imitasyon ürünlerinin Fransız ekonomisini yıllık 8 milyar euro civarında zarara uğrattığı kaydedildi. Parlamento raporunda çakma ürünler için « Fransız ekonomisi için büyük bir bela » ifadesi kullanıldı.
Parlamento tarafından hazırlanan bir rapora göre taklit ürünlerin Fransız ekonomisini büyük zarara uğrattığı ortaya çıktı. Lüks ürünler, ilaç, sigara, çocuk oyuncakları, tekstil ve kozmetik ürünleri başta olmak üzere imitasyon ürünlerinin tüm sektörlerde görüldüğü belirtilen raporda, Fransa’da piyasaya sürülen sahte ürünlerin her yıl katlanarak arttığı belirtildi.
Fransız ekonomisine yıllık maliyeti 8 Milyar euro
İstihdam alanında sadece 2013 ile 2017 yılları arasında en az 40 bin kişinin işsiz kalmasına yol açtığı belirtilen taklit ürünlerinin Fransız ekonomisine maliyetinin de her yıl katlanarak arttığı ifade edildi. Yıllık kayıp konusunda 3,7 milyar euro ile tekstil sektörü başı çekerken, 1,2 milyar euro kayıp ile kozmetik sektörü ikinci, 0,9 milyar euro ile ilaç sektörü en çok kaybeden sektörler arasında 3. oldu. « Fransız ekonomisi için büyük bir bela » olarak tanımlanan çakma ürünlerin ekonomiye toplam maliyeti yıllık olarak en az 8 milyar euro olarak tahmin ediliyor.
E-ticaret çakma ürünlerin Fransa’ya girişini arttırdı
Sayıştay tarafından bu yönde hazırlanan bir rapora göre e-ticaretinin imitasyon ürünlerinin Fransa’ya girmesinde büyük rolü olduğu belirtildi. İnternet siteleri üzerinde yapılan alış-verişlerindeki denetimin yetersizliğine değinen Sayıştay raporunda sadece 2019 yılında kontrole tabii tutulan internet üzerinden sipariş edilen ürünlerin yüzde 30’nun taklit ürün olduğunun ortaya çıktığı kaydedildi. Sayıştay raporunun sonuç bölümünde ürünlerin sahte olup olmadığı yönünde hiçbir kontrol yapmayan internet sitelerine Fransa’da erişim yasağının getirilmesini salık verdi.
Sahte ilaç yükselişte
Raporda son yıllarda yükselişe geçen sahte ilaç eğiliminde yaşanan patlama en dikkat çeken nokta olarak not edildi. Parlamento raporuna göre Fransa’da ele geçirilen sahte ilaçların çoğunluğu internet üzerinde verilen sipariş paketlerinin kontrol edilmesi sayesinde ele geçirildiği kaydedildi. Rahatlayıcı ve depresyona karşı kullanılan ilaçlar başta olmak üzere, ele geçirilen ilaçların arasında iltihap önleyici, antiseptik ve ağrı kesici ilaçların da yer aldığı belirtildi. Fransa’ya getirilen sahte ilaçların yüzde 60’nın Roissy Bölgesel Gümrük Dairesi ekiplerince tespit edildiği ve tıbbi malzeme ile ilaçların çoğunluğunun Hindistan’da üretildiği raporda dikkat çekilen konulardan biri oldu.
Taklit ürünlerinin Fransa’da kamu gelirlerine verdiği zarar konusunda henüz bir değerlendirme yapılmadı. Parlamenterler tarafından hazırlanan raporda vergi kaybı konusunda bir rakam verilmedi.
Bizi Sosyal Medya üzerinde takip edebilirsiniz