Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 2021 yılının birçok ülke için « açlık yılı » olacağı yönünde uyarıda bulundu. Yemen, Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti başta olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde 10,4 milyon çocuğun açlık tehlikesi yaşadığını duyuran UNICEF, tüm insani yardım kuruluşu ve gelişmiş ülkelerden destek istedi.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) Almanya bürosu tarafından yapılan açıklamada, 2021 yılında dünyada 10,4 milyon çocuğun açlık tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu belirtildi. Yemen, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Güney Sudan’ın en çok açlık tehlikesi taşıyan ülkeler olduğunu belirten UNICEF, Nijerya’nın kuzeydoğusu ile Sahel merkez bölgesinde de yetersiz beslenmeden muzdarip çok sayıda çocuğun bulunduğunu ifade etti.

2021 yılının birçok ülke için « açlık yılı » olacağı yönünde uyarıda bulunan UNICEF, Covid-19 salgını, bölgesel çatışmalar ile birlikte gıda güvencesizliğin artarak kıtlığa dönüşeceğine dikkat çekti.
Koronavirüs salgınının var olan durumu daha da kötüleştirdiğini vurgulayan UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore, « Covid-19 salgını, savaşlar, doğal afet ve iklim değişikliklerinin sonuçlarından dolayı mağdur olan birçok ülkede gıda güvencesizliği ile kıtlık çok uzak bir ihtimal değil » ifadesini kullandı.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 5 yaş altı 3,3 milyon çocuğun yetersiz beslendiğine dikkat çekilen açıklamada, bunlardan en az bir milyonunun yiyecek bulamadığı belirtildi. Güney Sudan’da 2021 yılında gıda yetersizliğiyle karşı karşıya kalacak olan çocukların 1,4 milyon civarında tahmin edildiğini vurgulayan UNICEF, bulardan en az 313 binin yiyecek bulamayacağı ifade edildi.
UNICEF, Güney Sudan’da nüfusun yüzde 60’ına tekabül eden 7,3 milyon insanın 2021 yılında yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya olacağının tahmin edildiğini kaydetti. Burkina Faso, Mali ve Nijer gibi Sahel ülkelerinde yaşanan silahlı çatışmalar ile iklim değişikliği yüzünden gıda güvencesizliğinin iyice pekişeceği yapılan açıklamalar arasında yer aldı.
Unicef’in hazırladığı acil eylem programı için 1 milyar dolara ihtiyaç var
Yaşanan krizler yüzünden yoksulluk çeken ülkelerdeki çocuklara yardım amacıyla bir program hazırlayan UNICEF, söz konusu programı hayata geçirebilmek için 1 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Gelişmiş ülkeler ile insani yardım örgütlerine « acil eylem » çağrısında bulunan UNICEF, dünyanın bir çok bölgesinde çocukların temiz suya erişim sağlayamadıklarının altı çizildi.
Öte yandan UNICEF’in 2021 yılında, « insani kriz » yaşanan tüm ülkelerde yaşayan 190 milyonu geçkin çocuğa gıda, sağlık ve giyecek yardımı yapacağı yapılan açıklamalar arasında yer aldı.